Våga släng och rensa, här kommer våra tips som gör flytten enklare!
Kanske är du typen som aldrig slänger utan sparar på hög? När du lämnar din gamla bostad för att flytta in i en nybyggd bostad kanske utrymmet blir mindre. Om du t.ex. lämnar villan efter många år för att flytta in i en nybyggd lägenhet. För många är detta ett stressmoment och en rejäl utmaning. Därför kommer vi här med våra bästa tips för att förbereda flytten!
1. KOM IGÅNG
Om du behöver rensa bland dina saker är det bra att göra detta innan flytten och inte efter den. Ju lättare lass, ju enklare flytt. Börja med att avsätta tid och börja i tid, en halvdag åt gången brukar vara lagom. En rulle sopsäckar är egentligen det enda du behöver förbereda din rensning med. I förrådet hittar vi ibland saker vi inte sett sedan förra flytten – tänk på hur mycket användning du haft av dem sedan dess. Är det arvegods kanske du kan skänka dessa till någon annan i familjen. Flyttkartonger är det absolut smidigaste sättet att förvara dina saker i under en flytt. Dessa kan köpas eller hyras. Om du anlitar en flyttfirma att flytta åt dig får du oftast låna dem gratis. Hur många flyttkartonger som behövs beror på hur mycket saker du har i bostaden, men man brukar räkna med en kartong per kvadratmeter boyta. Har du bott länge på ett och samma ställer och är dålig på att slänga behövs förmodligen fler. Börja med att packa ner sådant som du inte behöver innan flytten, t.ex. kläder för en annan säsong, finporslin, böcker etc. Lämna det absolut nödvändigaste till sist och packe ner det sista dagarna innan flytt. Belysningen är t.ex. det sista du bör montera ner i den gamla bostaden och det första du monterar upp i den nya.
2. STRUKTURERA PACKNINGEN
Strukturera packningen genom att ta ett rum i taget och packa endast ner saker från samma rum i en kartong. Märk dem på sidorna så att du håller koll på vad som finns i och till vilket rum de ska till i den nya bostaden (märker du dem på ovansidan kommer inte texten att synas om du staplar dem på varandra). Packade flyttkartonger kan staplas på höjden och tre brukar vara lagom för att köra på en pirra. Den tyngsta kartongen ska stå överst om du planerat lasta dem på en pirra. Förvara de packade kartongerna i ett tomt rum eller ett rum du sällan använder så att de inte är i vägen innan flyttdagen. Ställ inte kartongerna på vinden, i källaren eller utomhus eftersom både de och innehållet i dem kan ta skada av kyla och fukt. Se dessutom till att blanda tunga föremål med lätta för att jämna ut vikten kartongerna emellan.
3. SPARA INTE TILL FAMILJEMEDLEMMAR
Vissa saker är bättre att göra sig av med, även om du tänker att du ska spara det till en familjemedlem, t.ex. tonåringen som är på väg att lämna boet osv.. Det gäller särskilt de lite större sakerna som t.ex. ett matbord, en fåtölj och annat som tappar i värde med åren och som tar mycket plats. Ställ frågan i samband med en flytt, om möbeln är något som denne vill ärva? Sälj dem och spara pengarna i en “flyttbuffert” till tonåringen, så slipper sakerna stå och skräpa i hemmet eller i förrådet.
4. NYA MÖBLER SOM PASSAR
Självklart har du dina favoriter, möbler som har en personlig betydelse. Det kan vara arv, loppisfynd, favoritfåtöljen osv. Men det finns alltid möbler som kanske kommer att behöver bytas ut vid en flytt. Du kanske minskar din bostadsyta från 150 kvm till 90 kvm – då är det naturligt att en del av möblerna kommer att behöva rensas bort eller bytas ut. Förbered dig genom att planera på din lägenhetsritning, mät på din planritning alt. tag mått i t.ex. en visningslägenhet för att se hur stora rum du kommer att ha samt vilka väggytor som lämpar sig för dina nuvarande möbler. Hittar du ingen naturlig plats kanske du helt enkelt måste överväga att sälja eller skänka möbeln. Många gånger har du tillfälle att besöka just din nya lägenhet vid en besiktning eller tillvalssyn, passa då på att mäta och fundera kring möbleringen. En stor hörnsoffa kanske helt enkelt behöver bytas mot en ny, nätt soffa som passar den nya bostaden bättre.
5. ORGANISERA VÄL
De saker som ska sparas gäller att organisera väl. Har du ordning blir det också mycket smidigare att packa upp i den nya bostaden. Märk flyttkartongerna noga med “rum och användning”, t.ex. HALL – ytterkläder. Ha sedan saker som hör ihop tillsammans och på naturliga ställen i hemmet. Det man använder ofta ska vara lättillgängligt. Platsen under sängen, exempelvis, är ett underskattat ställe för förvaring. Använd lådor på hjul med viklock så slipper du damm och du behöver inte dra ut hela lådan för att kunna öppna den. Allt som ligger i lådor ska märkas upp tydligt.
6. HA BARA SAKER SOM DU VILL HA
Är det något som du irriterar dig på? Någon tavla eller kanske den där träningscykeln som ingen använder? Du ska bara ha saker i ditt hem som du gillar. När det som en gång var positivt blir något negativt är det dags att göra sig av med det. Du ska bara ha saker i ditt hem som du gillar. Vi tror ofta att vi kommer att sakna dem mer än vi faktiskt gör.
7. SAKER SOM HÖR TILL DEN GAMLA BOSTADEN
I förrådet kan det finnas byggdelar och tillbehör som hör till huset, exempelvis delar till kylskåp, spis, reservkakel etc. Ibland kanske vi inte ens vet vad det är. Spara allt sådant för sig och hör med den nya ägaren hur intressant det egentligen är för dem att ta över detta. De kanske planerar ett helt annat sorts kakel i köket eller blir själaglada över att få originaldelar till sitt nya hem till skänks. Krukor, vaser, blomjord och prydnadssaker brukar också finnas förrådet. Rensa dem samtidigt. Ska du flytta från hus till lägenhet kanske den nya ägaren kan få något, eller också kan du sälja dem som ett trädgårdskit för dem som ska flytta till hus?
HÄR KAN DU SKÄNKA DINA BEGAGNADE SAKER
– Myrorna.
– Stadsmissionen.
– Röda korset.
– Erikshjälpen.
– Emmaus.
HÄR KAN DU SÄLJA DINA SAKER
– Blocket
– Tradera.
– Fyndtorget.