Nu flyttar vi ut hemkänslan!

Bild: Pinterest

Det är hög tid att vårda och möblera altanen och balkongen inför den stundande vår- och sommarsäsongen!  Här kommer våra bästa tips för att hålla altanen fin och för skönt häng i sommar ☀️

1. Inred som inne fast utomhus

Altanen, terrassen eller balkongen – tänk att uteplatsen är ditt andra vardagsrum på sommaren, så ös på med textilier, belysning, växter och sköna möbler.

2. Växter

Tänk större här. Ju mer variation på växterna desto mer liv. Använd dig av riktigt stora krukor och blomlådor. Plantera gärna ett litet träd som trivs i kruka, som t.ex. ett Alpvide, det liknar ett olivträd men är betydligt tåligare.

3. Skapa rumskänsla med tak, golv och väggar

En pergola eller en segelduk i taket gör mycket för den ombonade känslan. En spaljévägg ger insynsskydd samtidigt som den skyddar från vind. Det är också en extra vägg att möblera utefter eller sätta hyllor, växter mm. Glöm inte golvet! Tar du hand om träet blir det både finare och skönare att gå på.

Bild: IKEA

4. Ös på med belysning

Under senaste år har många butiker såsom Ikea, Mio, Rusta m.fl. satsat mycket på sommarmöbler och även utomhusbelysning. Botanisera bland lampslingor, LED-ljus, rislampor! Här kan det (nästan) inte bli för mycket. Det finns många utelampor som ser ut som inomhuslampor, både taklampor, bordslampor och golvlampor. Så variera formerna! Har du tak över din uteplats kan en rottinglampa bli riktigt fin. Rislampor kom riktigt starkt förra året och är även i år en av de hetaste lamptrenderna och det finns massor av solcellslampor i klassisk rislamplook.

Bild: IKEA

5. Textilier

Dynor, kuddar, mattor och filtar gör uteplatsen inbjudande. Satsa på sådant som klarar av väder och vind. Det är smart att ha en fin förvaringsplats nära balkongdörren så är det lätt att flytta filtar och kuddar mellan inne och ute.

6. Möblerna är A och O

Matgrupp, Loungesoffa, Rottingbädd, Hängmatta, Hammock eller Solstolar .. det finns oändligt många alternativ för att möblera balkongen eller altanen/terrassen. Tänk igenom, utifrån den yta du har att fylla, vad du helst vill använda din tid till på uteplatsen: middagar, fikahäng, ligga på en solstol och läsa osv. Välj därefter dina möbler med omsorg och tänk långsiktigt. Se till att ha så många platser som du kan som bjuder in till skönt häng och vila.

Om du har plats – Skaffa en vacker hängmatta, hammock eller gunga och njut!

Bild: Tectake

7. Ta hand om träet med t.ex. OrganoWood

Ett svenskt miljöklassat träskyddssystem för att behandla din altan eller dina utemöbler! Ett komplett kiselbaserat träskyddssystem som ger trä utomhus en hårdare, lenare yta och med tiden en vackersilvergrå nyans. Färdig behandling på en dag! OrganoWoods träskyddsprodukter var de första träskyddsprodukterna i Sverige att tilldelas Svenska Naturskyddsföreningens miljömärkning ”Bra Miljöval”. Återförsäljare är bl.a. Happy Homes

UT och NJUT!