Fler tror på stigande bostadspriser

37 % av de tillfrågade köparna tror på stigande bostadspriser de kommande sex månaderna. Det visar Hemnets Köparbarometer för februari. Det är en ökning med 9 procentenheter sedan januari. En sådan ökning, från en månad till nästa, har inte setts sedan september 2020.

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 088 respondenter mellan 1-4 februari.

Högst troligt grundar sig optimismen till stor del av att Riksbanken, den 1 februari meddelade att de beslutat att låta styrräntan ligga kvar på 4 procent. I sin novemberprognos bedömde Riksbanken att styrräntan skulle ligga kvar på ungefär den nivån i över två år. Den senaste prognosen är nu att styrräntan kan komma att sänkas redan innan sommaren om inflationen fortsätter att utvecklas i gynnsam riktning.

Mycket talar nu för att styrräntan kan komma att sänkas inom kort och att det i så fall bidrar till att de rörliga bolåneräntorna också sjunker.

En prognos från SBAB är att Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter vid varje penningpolitiskt möte med start från i maj i år. Om det blir verklighet innebär det att styrräntan ligger på 2,75 procent i slutet på året. Styrräntan väntas därefter fortsätta att sänkas stegvis ned till sin så kallade neutrala nivå (nivån på styrräntan då inflationen ligger på målet) som vi bedömer ligga omkring 2 procent. Vill du läsa mer om SBAB’s senaste boränteprognos och vad som kan vara bra att tänka på vid valet av räntebindningstid, så finns deras senaste nummer av Boräntenytt från den 18 januari att ladda ner här.

Läs fler nyheter från oss!