Högtryck på bostadsmarknaden igen!

Bostadsmarknaden öppnar 2020 med svagt stigande priser. Bostadsrätter har blivit dyrare medan villapriserna legat stilla. Hetast är centrala Stockholm och Malmöregionen.

Efter en höst med relativt stillastående bostadspriser har de börjat vända upp igen efter årsskiftet. Det har flera mäklarfirmor vittnat om och nu kommer prisstatistiken.

För riket som helhet är prisuppgången på bostadsrätter 1 procent jämfört med december. I centrala Stockholm och i Stormalmö lyfte priserna med 2 procent, enligt den återkommande månadsstatistiken från Svensk Mäklarstatistik. Sett över ett års sikt har både bostadsrätter och villor blivit 6 procent dyrare generellt över hela landet.

Fastighetsbyråns mäklarpanel rapporterade i veckan att det nu råder högtryck på bostadsmarknaden i hela landet. Efterfrågan är stark och tempot har ökat betydligt i början av året och det förmedlas drygt 10% fler bostäder jämfört med januari förra året säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström. Konsumenterna verkar återigen ha en positiv syn på marknaden med den låga räntan som främsta påverkansfaktor. ”Bostadsaffärerna går också snabbare – fler försäljningar sker redan innan ordinarie visning eftersom säljare och köpare har samma prisförväntningar och utbudet av bostäder är lågt i många kommuner”, skriver Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg i en skriftlig kommentar.

Även för nyproduktion fortsätter trenden med ökad efterfrågan. Försäljningarna går snabbare och man kan se flera faktorer som påverkar. Bland annat har utbudet sjunkit och priserna har marknadsanpassats. Många nya projekt fokuserar på bostäder i lägre prisklasser där det finns större efterfrågan än i det högre segmentet där det byggts väldigt mycket de senaste åren.

I en av Hemnets rapporter kan vi läsa att intresset för nyproduktion ökar och att försäljningssiffrorna börjar närma sig nivåerna under 2017 och 2016.

Lillskär har också haft en bra start på året med fortsatt bra intresse för de nya bostäderna som ska byggas i Strängnäs. Säljstart av nya brf-radhus i Mora är planerad under februari och den sista lägenheten i Hudiksvall såldes i veckan. Därtill har vi nu endast 7 lägenheter kvar i Falun där det närmar sig inflyttningar till hösten. Samtidigt planerar vi vidare för kommande projekt i Borlänge, Ludvika, Hudiksvall och Leksand.