En bostadsmarknad i återhämtning

Sedan sommaren har Lillskär och Fastighetsmäklarna som vi samarbetar med på våra nybyggnadsorter upplevt ett ökat intresse för våra bostäder samt en högre försäljningstakt. Men hur ser marknaden egentligen ut nu? Vi har summerat några rapporter för dig att ta del av här.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har analyserat sina försäljningssiffror för september och sammanfattat rapporterar de:

  • att en genomsnittlig bostadsrätt nu kostar 2,4 miljoner kronor
  • eller 39 523 kr/kvm
  • och att priserna på bostadsrätter steg 1 % i september
  • samt att budgivare är beredda att gå längre prismässigt och låga räntor lugnar

I en artikel för Hemnet säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet:

– Att just nu finns det ett antal indikatorer som pekar på stabila eller till och med stigande priser på kort sikt. Prisförväntningarna bland bostadsköpare har stärkts och budpremien, det vill säga skillnaden mellan utgångspris och slutpris har ökat. Den kanske viktigaste faktorn just nu är att räntan ser ut att vara låg under en lång tid framöver.

– Att vi ser en återhämtning runtom i riket. Mäklare som Hemnet talar med vittnar om att marknaden för nyproduktion är het.

– Trots oro i omvärlden just nu med Brexit, handelskrig och politiska spänningar på många håll så verkar bostadsköparna optimistiska. Sannolikt tar de framförallt fasta på det gynnsamma ränteläget men om arbetslösheten skulle stiga kraftigt kan läget bli ett annat.

– Vi har sett en tydlig återhämtning i riket sedan nedgången på bostadsmarknaden 2017. Priserna för bostadsrätter är i genomsnitt på samma nivå som för två år sedan och villapriserna är till och med något högre.

Högre prisförväntningar

I Hemnets köparbarometer för september ökade andelen som tror på stigande priser med två procentenheter. Det är nu 31 procent som tror att priserna kommer att öka de kommande sex månaderna medan 17 procent tror på sjunkande priser. Senast prisförväntningarna minskade var i januari strax efter att Riksbankens höjt reporäntan. Sedan dess har andelen som tror på stigande priser ökat i varje ny undersökning under åtta månaders tid.