Bostadsmarknaden, april 2019

Vintern på bostadsmarknaden har präglats av oro kring räntehöjning och en trög omsättning av bostäder. Nu ser vi äntligen ljusare tider och flera tecken på bostadsmarknaden som tyder på en fortsatt återhämtning. Framför allt för bostadsrätter har marknaden piggat på sig nu under våren.

En undersökning gjord av Hemnet visar tre vårtecken på bostadsmarknaden;

 

1. Hemnets köparbarometer visade under april månad att andelen köpare som tror på sjunkande priser fortsätter minska. Sedan januari månad har andelen som tror på sjunkande priser minskat med tolv procentenheter. Samtidigt har andelen som tror på stigande priser ökat med sju procentenheter under samma period.

2. Försäljningstiderna för bostadsrätter ökade kraftigt under hösten 2017 och har sedan dess legat på en betydligt högre nivå. I mars månad har dock den genomsnittliga tiden för bostadsrättsförsäljningar gått ner till den lägsta nivån sedan oktober 2017. Den genomsnittliga försäljningstiden för bostadsrätter i mars var 18 dagar vilket kan jämföras med 20 dagar i mars ifjol eller 23 dagar i december.

3. Även budgivningarna på bostadsrätter har kommit igång under våren. I mars månad ökade priset på bostadsrätter i genomsnitt med 4,3 procent under budgivning. Budpremien, skillnaden mellan utgångspris och slutpris, är i och med det på den högsta nivån sedan oktober 2017.

Även en undersökning gjord av Valueguard visar att bostadspriserna fortsatte upp på bred front i mars. 

I mars går prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, upp med 0,7 procent. Bostadsrättsindex stiger med 0,5 och villaindex med 0,8 procent för riket. Boprisindex stiger för både bostadsrätter och villor i alla tre storstäder. I Stockholm går bostadsrätterna upp med 0,4 och villorna med 1,1 procent. (HOX ® är en indexteknologi som tar hänsyn till vad för typ av bostäder som säljs och mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden).

Snittpriset på en bostadsrätt i Sverige ligger idag på 38 041 kr per kvadratmeter.